Történelemportál

Cikkek a Lengyelország aktában

A fejedelmi széken mindössze hét hónapot töltött főpap politikai ballépések sorozatának lett áldozata a Csíkszentdomokos melletti Pásztorbükkön, ahol 1599. október 31-én a Mihály vajda által fellázított falubeliek Ördög Balázs vezetésével meggyilkolták. Báthory András szerepe ma is vitatott, alakja azonban szentként vonult be a székely nép mondáiba.

Számos történelmi esemény és személy, köztük Báthory István ma is úgy él a lengyelek képzeletében, ahogy Jan Matejko képein látták. Matejko 175 éve született és 120 éve hunyt el. A kettős jubileum alkalmából szülővárosa színes programokkal idézi fel a kiváló művész, hazafi, műgyűjtő és pedagógus emlékét.

FOTÓK – Magyar és lengyel katonák találkozása az Uzsoki-hágón 1939 márciusában, miután ismét létrejött a határkapcsolat a két nemzet között

Az északnyugat-lengyelországi Szczecinben felavatták péntek délután azt az emléktáblát, amely az 1956-os magyar forradalom iránt a városban megnyilvánult szolidaritásról emlékezik meg.

Közel négyszáz oldalas kétnyelvű album jelent meg a lengyel Rytm kiadó gondozásában. A hiánypótló kiadvány a második világháború idején hazánkban menedékre lelő közel 120 ezer lengyel menekültről, és az őket befogadó, segítő magyar emberekről emlékezik meg.

Nem csak Varsó emelt emlékművet az immár két, Katyńhoz köthető tragédia emlékére. 2010. augusztus 1-jén – a Varsói felkelés 66. évfordulóján – avatták fel Tatabányán a Katyńi Mártírok emlékoszlopát, Cs. Kiss Ernő fafaragóművész alkotását.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!