Történelemportál

Katyńi Mártírok Emlékoszlopa Tatabányán

Rovatok: Emlékmű

Nem csak Varsó emelt emlékművet az immár két, Katyńhoz köthető tragédia emlékére. 2010. augusztus 1-jén – a Varsói felkelés 66. évfordulóján – avatták fel Tatabányán, az Aradi Vértanúk terén a Katyńi Mártírok emlékoszlopát, Cs. Kiss Ernő fafaragóművész alkotását. Az emlékoszlop létrehozása a Független Tatabányai Védegylet és a Tatabányai Lengyel Kisebbségi Önkormányzatnak köszönhető.

Katyńi Mártírok Emlékoszlopa Tatabányán

A megemlékezés csaknem percre pontosan a Varsói felkelés kirobbantásának, a “W órának” 66. évfordulóján kezdődött. A Wysocki Légió tisztelgését a magyar és a lengyel himnusz eléneklése követte, majd Dr. Zábrácki József, a Tatabányai Lengyel Kisebbségi Önkormányzat vezetője köszöntötte a megjelenteket. Molnár Imre, a Varsói Magyar Nagykövetség tanácsosa tudományos igényű beszédében a magyar–lengyel közös történelmi múltat, a katyńi tragédiát és a varsói felkelés eseményeit, összefüggéseit idézte fel. Ezt követte az emlékoszlop létrehozását kezdeményező ifj. dr. Petrássy Miklós önkormányzati képviselő ünnepi beszéde. Az emlékművet Nagy László prépost áldotta meg.

— 22 ezer lengyel hazafi halt meg Katyńban. Azért, mert lengyelek voltak. Sok-sok ezer magyart öltek meg a XX. században Délvidéken, Felvidéken, Erdélyben – csak azért, mert magyarok voltak. A testvéri lengyel nép iránti szeretetünk jele az is, hogy az Aradi vértanúk terén, a magyar történelem talán leginkább tisztelt mártírjainak emlékhelyének szomszédságában emeltük e lengyel oszlopot. Katonák voltak a katyńi mártírok és az aradi 13-ak is. Mégsem a harctéren teljesedett be a sorsuk, hanem a hóhérok véres kezétől — mondta az avató ünnepségen ifj. dr. Petrássy Miklós.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!