Történelemportál

Cikkek az esztergom aktában

Középkori látnivalókban bővelkedő török napokat rendeznek az esztergomi Vármúzeumban szombaton és vasárnap, hadijátékokkal, kiállítással és történelmi bábszínházzal.

Február 25-én szombaton Balassi Bálint napot tartanak az Esztergomi Vármúzeumban. Napközben a vásáron fegyver- és viselettörténeti bemutatók is lesznek, késő délután a Héttorony Hangászok idézik meg zenéjükkel Balassi korát.

Néhány hete már rendes nyitva tartási időben látogatható az esztergomi Vízivárosban az Özicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámi. Az épület másfél évtizede még egyszerű, földszintes ház volt, csak csonka minaretje emlékeztetett hajdani funkciójára.

Egy falkép felfedezésének és eddigi restaurálásának története, amely szinte krimiként is olvasható: a szerzők meggyőző bizonyítékokat sorakoztatnak fel, hogy Sandro Botticelli volt az esztergomi palotában a falképek alkotója. A műemlékem.hu könyvajánlója.

Meszlényi Zoltánt, az 1951-ben mártírhalált halt segédpüspököt ünnepi szentmise keretében avatják boldoggá október 31-én 10.30-kor az esztergomi bazilikában. A volt kommunista diktatúra magyarországi vértanúi közül Meszlényi püspök az első, akit a katolikus egyház a boldogok sorába emel.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!