Történelemportál

Balassi Bálint nap Esztergomban

Rovatok: Hagyomány

Február 25-én szombaton Balassi Bálint napot tartanak az Esztergomi Vármúzeumban. 11 órakor Rezi Kató Gábor, Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese köszöntőjével kezdődik a történelem szerelmeseinek egész napos Bálint napi vására. Az érdeklődők XVI-XVII. századi fegyver- és viselettörténeti bemutatókat, őrségváltásokat is megtekinthetnek, illetve hallhatnak zenés, verses irodalmi összeállításokat. Emellett a vásárban fellelhetők lesznek a mézeskalácsok, kerámiák, bőrdíszművek, merített papírok, féldrágakő ékszerek, festett üvegek népi mestereinek portékái.

A Héttorony Hangászok, mint a XVI. és a XVII. századi magyar muzsika és kultúrtörténet megidézői, különös figyelmet szentelnek Balassi Bálint személyének, aki korának meghatározó költője és katonája volt. Hősként hunyt el Esztergom falai alatt. 17 órakor kezdődő múltidéző programjukban emléket kívánnak állítani a költőnek: elhangzanak remekművei, közben ízelítőt adnak a korszak kultúrtörténetéből, bemutatjuk viseletét, fegyvereit. A megszólaltatott énekek és táncok eredeti dallamokkal és korabeli hangszereken szólalnak meg.

A Balassi-estre szóló jegyek az MNM Vármúzeum pénztárában, a Vár Kávézóban, a művelődési házban és a Balassa Gazdasági Szakközépiskolában vásárolhatók meg 500 forintos áron. A kiállítások a Bálint napon 11-17 óra között ingyenesen látogathatók.

helyszín: Esztergom, Vármúzeum
időpont: 2012. február 25. 11 órától

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!