Történelemportál

Cikkek a bugac aktában

Az Árpád-kor eddigi megítélésétől merőben eltérő, hihetetlen gazdagságot mutató régészeti leleteket tártak fel a Kecskeméti Múzeum munkatársai a bugaci pusztában, ahol egy hatalmas bazilika mellett a Duna–Tisza-közének egykori régióközpontjára találtak.

A szerzetesi élet már a tatárjárás idején megszűnt a bugaci kolostorban, köveit elhordták, ám még most is lenyűgözőek a maradványai – írja az Archeologia.

A rengeteg látványos program mellett az avar, hun és a szkíta múlttal is megismerkedhetnek azok, akik augusztus 10-12 között kilátogatnak a Kurultájra.

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően idén folytatódhatott az a régészeti feltárás, amely a tavalyi esztendőben kezdődött Bugac határában, Pétermonostoron. A két hónapja tartó ásatás során felbecsülhetetlen értékű ékszerek, kegytárgyak és pénzérmék kerültek elő.

Legalább 50 ezer embert várnak a Kurultaj szervezői a hétvégén megrendezésre kerülő háromnapos Ősök Napja hagyományőrző rendezvényre a Bács-Kiskun megyei Bugacon. A belépés ingyenes, jelenleg napsütéses idő és 25 fok van Bugacon.

Bugacon rendezik meg augusztus 6. és 9. között a magyar törzsi gyűlést, a Nagy-Kurultajt, az ország eddigi legjelentősebb kulturális-hagyományőrző rendezvényét.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!