Történelemportál

Értékes leletek Bugac mellett

Rovatok: Régészet

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően idén folytatódhatott az a régészeti feltárás, amely a tavalyi esztendőben kezdődött Bugac határában, Pétermonostoron. A két hónapja tartó ásatás során felbecsülhetetlen értékű ékszerek, kegytárgyak és pénzérmék kerültek elő.

pétermonostori lelet – XII. századi szarvasábrázolás (fotó: Rigó József Általános Művelődési Központ)

Pétermonostoron április óta újra kutatnak a régészek. Most a tavaly feltárt kolostortól száz méterre a plébániatemplom feltárása folyik, ahol 14-15. századi temetőt is találtak a szakemberek. A szelvényben Luxemburgi Zsigmond királytól egészen Mátyás királyig több pénzérmét is találtak. Emellett olyan gyöngyök is előkerültek, amelyek arra utalnak, hogy kunok is laktak ezen a területen.

pétermonostori feltárás (fotó: Rigó József Általános Művelődési Központ)

A közönség először december elején, a Cifrapalotában láthatja a leleteket, amelyek ezután a Kiskun Múzeumba kerülnek, hiszen a pétermonostori terület a múzeum gyűjtőterületéhez tartozik. Az ásatás egy határokon átnyúló pályázatnak köszönhetően indulhatott el, és a tervek szerint újabb támogatással érheti el a csapat a végső célt, hogy az érdeklődők is megismerhessék a feltárt kolostor múltját. Rosta Szabolcs hozzátette, a Kurultáj időszakára (2012. augusztus 10–12.) is szerveznek Pétermonostorra, az ásatás helyszínére programot, ahol a kolostor életet mutatják majd be.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!