Történelemportál

Cikkek az ady endre aktában

Ady Endre 1908-tól csak a Nyugatban publikált verset. Ignotus, a főszerkesztő szabadkőműves volt. Ezzel a kizárólagossági megállapodással magukhoz láncolták Adyt – mondta a Demokratának Raffay Ernő történész, akivel Ady Endre és a Nyugat című új könyve kapcsán beszélgettünk a zseni tragikumáról, a hamis kultuszról és a mai migrációig érő veszélyes utópiákról.   – Miért szentelt […]

Izgalmas, szellemi értelemben pedig nagyon gazdagon rétegzett könyvet írt Raffay Ernő történész Szabadkőműves béklyóban címmel Ady Endre és a hazai szabadkőművesség kapcsolatáról. A szerzővel Sinkovics Ferenc beszélgetett.

A magyar politikai gondolkodásmódot máig uraló marxista történelemoktatás egyik szent és kikezdhetetlen tétele volt, hogy Tisza István és Ady Endre viszonyának megromlásában kizárólag Tisza a hibás. Az iskolában megtanulhattuk, hogy a Vér és arany költője különleges látnok, továbbá tisztességesebb ember, különb magyar volt, mint a „vad geszti bolond”, aki „romba döntötte a történeti Magyarországot” és „sírba taszította az egész nemzetet”.

Ady Endrére emlékeztek a hétvégén Szatmár megyében. Csütörtökön Nagykárolyban, a költő egykori iskolájában, pénteken Szatmárnémetiben, szombaton pedig Érmindszenten, a szülőfalujában ünnepeltek Ady születésének 132. évfordulója alkalmából.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kezdeményezésére november 20-án éppen huszadik alkalommal indul útjára az Érmindszenti zarándoklat Ady Endre tiszteletére. Az idei rendezvénysorozat az Ady Endre öröksége és az irodalom felelőssége című irodalmi tanácskozással veszi kezdetét.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!