Történelemportál

Három napig emlékeztek Adyra Szatmárban

Rovatok: Hagyomány

Ady Endrére emlékeztek a hétvégén Szatmár megyében. Csütörtökön Nagykárolyban, a költő egykori iskolájában, pénteken Szatmárnémetiben, szombaton pedig Érmindszenten, a szülőfalujában ünnepeltek Ady születésének 132. évfordulója alkalmából.

Ady mellszobrának koszorúzási ünnepsége Nagyváradon (fotó:kronika.ro)

Ady mellszobrának koszorúzási ünnepsége Nagyváradon (fotó:kronika.ro)

A nagykárolyi Kalazanci Szent József piarista középiskola tanárai és diákjai csütörtök délelőttjüket Ady Endre emlékezetének szentelték. A reggeli szentmise után megkoszorúzták az iskola falán található emléktáblát, amely szerint a költő gimnáziumi éveinek egy részét az egykori megyeközpont iskolájában töltötte.

A koszorúzást követően a Szent László Közösségi Házban Kiss Miklós, Ady egykori osztályfőnökének, Guba Pálnak leszármazottja elevenítette fel Ady és egykori tanára viszonyát nemrég megtalált levelezéseik alapján. A nagykárolyi megemlékezést középiskolás diákok irodalmi összeállítása zárta.

Pénteken az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és a Szatmárnémeti Kölcsey Kör egész napos irodalmi tanácskozást szervezett a Szatmárnémeti Megyei Múzeum előadótermében. Az Ady Endre öröksége és az irodalom felelőssége című szimpóziumon hazai és magyarországi meghívottak értekeztek a költőről és életművéről.

Péntek este újra megrendezték az immár hagyományossá vált Ifjú szívekben élek című Kárpát-medencei pódiumbemutatót. Az esti kulturális összeállításon a tasnádi elméleti líceum tanulói Jaj, a Tüzet ne hagyjátok kihalni! című előadásukkal léptek fel. Őket a miskolci Montázs Drámapedagógia és Közművelődési Egyesület tagjai követték, akik Amivel most is harcolok… címmel mutattak be irodalmi összeállítást. Muzsnai Árpád főszervező szerint a huszadik alkalommal megrendezett Ady-ünnepség a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Szatmár Megyei Központ idei kiemelt rendezvényének számít.

Érmindszenten szombaton a református egyház is ünnepelt. Délelőtt 10-től szentelték fel a kívül-belül teljesen felújított kálvinista templomot. Az ünnepségen jelen volt Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület leköszönt püspöke, europarlamenti képviselő is. Az egyházi ünnepséget követően a 33 református lelket számláló gyülekezet és meghívott vendégei a költő szülőházának udvarán megkoszorúzták Ady Endre mellszobrát.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!