Történelemportál

Légi régészeti felvételekből nyílik kiállítás Sepsiszentgyörgyön

Légi régészeti fényképek Udvarhelyszékről címmel látható hétfőtől a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Lovagtermében a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum vendégkiállítása.

A tárlat a régészeti kutatás egyik sajátos szakterülete, a régészeti célú légi fényképezés világába kalauzolja a látogatót. A Nyugat-Európában közel százéves múltra visszatekintő módszert Erdélyben alig egy évtizede kezdték használni – olvasható a múzeum honlapján.

Az utóbbi években a Székelyföld területén végzett légi régészeti felderítések új adatokkal gazdagították a meglévő vagy elpusztult régészeti lelőhelyek és műemlékek, halmok, töltésvonulatok, várak, kápolnák és templomok kutatását, szerkezetük, összefüggéseik vizsgálatát.

A Sófalvi András és Szabó Máté felvételeiből válogatott tárlat a légi fényképezés legelső székelyföldi vonatkozású eredményeit mutatja be. A légi felvételek egyre komplexebb szerepet játszanak a régészeti kutatásban, nemcsak a lelőhelyek felderítésében, hanem azok szerkezetének, összefüggéseinek feltárásában. Szisztematikus repülések és fényképezések adatainak összehasonlító elemzése, adott lelőhelyek kontrollásatása már egy-egy lelőhely légi fényképek alapján való korszak-meghatározását is lehetővé teheti – írja a múzeum honlapján Sófalvi András.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!