Történelemportál

Házsongárd – Román síroknak csinálnak helyet a magyar sírok rombolásával?

Rovatok: Tallózó

A kolozsvári Házsongárd Alapítvány és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság sérelmezi, hogy a Házsongárdi temetőben ismeretlenek sírokat és síroszlopokat romboltak szét, hogy a helyükre új nyughelyeket létesítsenek.

összetört sírkövek a Házsongárdi temetőben (fotó: Krónika)

összetört sírkövek a Házsongárdi temetőben (fotó: Krónika)

A két szervezet közös közleménye szerint a Házsongárd Alapítványhoz nemrég érkezett lakossági bejelentés alapján tett helyszíni szemle során kiderült, hogy két márvány és egy homokkő síroszlopot valakik darabjaikra törtek, a hozzájuk tartozó sírhelyeket pedig megszüntették. A sírkőtörmelékeken kiolvashatók a zabolai Mikes, a balázsfalvi Brencsán és a csíkszentmártoni Szabó Lajos családok nevei, a 19. századi elhalálozási dátumok, valamint a főkormányszéki tanácsosi cím.

A Házsongárd Alapítvány és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság szerint „valakik (az adatokat titkosították) így készítenek jó előre nyughelyet valakik számára”, „egy műemlék temetőben, a műemlékvédelmi törvényt semmibe véve”. A két társaság emlékeztet, hogy az utóbbi évben egyre több ehhez hasonló pusztítás történt a számos erdélyi történelmi családnak és személyiségnek nyughelyet biztosító Házsongárdi temetőben, az érdeklődésükre a kolozsvári polgármesteri hivatal által küldött hivatali válasz pedig – mint közleményükben írják – nem megnyugtató. A két szervezet tavaly októberben hívta fel a városháza figyelmét a Házsongárdi temetőben folyó rombolásra, erre a polgármesteri hivatal azt válaszolta: „az Önök kijelentései megalapozatlanok és ellentmondásban állnak a temetőben végzett munkálatokkal, melyek a temető jó irányú változásához vezettek mind a kinézet, mind a működés szempontjából.”

A polgármesteri hivatal azt is közölte válaszában: „Nem felel meg a valóságnak az az állítás sem, mely szerint műemlék sírok/sírépítmények, helyére mások kerülnek, valamint teljesen alaptalan az az állítás is, hogy ezek darabjait nyersanyagként felhasználják” új síremlékek alapozásánál.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Házsongárd Alapítvány és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság korábban többször is felemelte a szavát a sírrombolások ellen, erről tájékoztatták Füzes Oszkárt, Magyarország Bukaresti nagykövetét, és Kelemen Hunor művelődésügyi miniszter is szóvá tette az ügyet Sorin Apostu kolozsvári polgármesternél.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!