Történelemportál

Cikkek a kolozsvár aktában

Fiatal pár csontvázát ásták ki a régészek Kolozsváron, az egykori domonkos kolostor belső udvarán. Egymás kezét fogva, fejüket egymás felé fordítva temették el őket közös sírban.

1902. október 12-én, 110 évvel ezelőtt avatták fel Fadrusz János Mátyás-szobrát Kolozsváron. Trianon után a magyar megmaradás ikonjává vált alkotás ma is Kolozsvár és nemzetünk egyik szimbóluma.

Kelemen Hunor romániai kulturális és örökségvédelmi miniszter rendelettel erősítette meg a 400 éves Házsongárdi temető egyéni műemlékké nyilvánított sírjainak a védettségét.

Egyelőre teljes kudarcba fulladt Kolozsváron a Nicolae Iorga történésztől származó, Mátyás királyt román nemzetiségűként beállító idézettel ellátott köztéri tábla eltávolításának terve.

Az Erdélyi Magyar Levéltárosok Egyesülete a Fogadd örökbe a múltad kampánnyal az egyre romló állagú történelmi iratokra szeretné felhívni a közönség figyelmét.

Kolozsvár szociáldemokrata alpolgármestere visszatetetné é a Funar által kihelyeztetett, súlyos történelemhamisítást hordozó, soviniszta feliratot.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!