Történelemportál

Először Magyarországon a kassai aranykincs

Rovatok: Kiállítás

Először lesz látható Magyarországon a 20. század egyik legszenzációsabb régészeti lelete, a kassai aranykincs. Erdély és a királyi Magyarország emlékeit, Európa egyetemes értékeit, a szlováksággal közös magyar történelmi örökség páratlan értékű darabjait látogatók 2010. február 1-jétől tekinthetik meg a Nemzeti Múzeumban.

A történelmi Magyarország egyik legnagyobb újkori kincsleletének darabjai a 15-17. századból származnak, a bemutatásra kerülő kollekció majd háromezer érméből és egy kétméteres reneszánsz aranyláncból áll.

kassai_kincs

A kincset valószínűleg a Thököly-felkelés idején rejthették el Kassa belvárosában, a Szepesi Kamara épületének padlózatában, és ott csak 1935-ben fedezték fel egy építkezés során. A különleges leletet ma a Kelet-Szlovákiai Múzeumban őrzik, legértékesebb darabja I. Ferdinánd 1541-ben készült aranyérme, amely ritkasága miatt a maga nemében egyedülálló a világon.

A kincs őrzése, bemutatása különleges biztonságtechnikai körülményeket igényel. A Magyar Nemzeti Múzeum páncélterme – a Magyar Koronázási Jelvények számára – a legmodernebb igényeknek megfelelően került kialakításra, ma a koronázási palást biztonságos őrzését és méltó bemutatását szolgálja. Ebben a nagy banki trezorokhoz hasonló, mégis reprezentatív teremben mutatják be a kassai aranykincsek teljes anyagát. Köztük a már említett aranylánc, a több évszázados aranypénzek és két, titokzatos állatalakokkal díszített rézedény is megtekinthető lesz.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!