Történelemportál

Megújul a sümegi püspöki palota

Rovatok: Műemlék

Eddig múzeumként használták Sümeg püspöki palotáját, ám a felújítás után kulturális rendezvényeknek is helyet ad az egykori nyaraló. A norvég állam támogatásával épülhet újjá a veszprémi püspökök hajdani pompás nyaralója. A sümegi püspöki palota felújításához még 2009-ben nyertek el egy 80 százalékos támogatást nyújtó pályázatot, a megszépült homlokzatú épületet várhatóan májusra adják át. A 400 éves, többször is átépített műemlék épület homlokzatát 317 millió forintért újíthatják fel.

a sümegi püspöki palota

A pályázat jóvoltából nemcsak az európai örökség védelmét szolgálhatják, de a palota korszerű hasznosításáról is gondoskodnak és tíz új munkahelyet is teremtenek. A sümegi Vár-hegy lábának lejtőjén, a ferences kolostorral szemben a XVII. századtól már lakóházat jegyeznek a krónikák, a rogyadozó épületet – melyben egy időben kocsma és üzlet működött – 1748-ban Padányi Bíró Márton veszprémi püspök építtette át.

A szép barokk épület egy időben középiskolai diákotthonként, majd az utóbbi időben részben múzeumként szolgált, kiállításokat tartottak benne. A felújítás után kulturális rendezvényeknek, műsoroknak is helyet ad a palota, melynek belső tereit is rendbe teszik majd. A tervek szerint az egykor pompás kertjéről is híres püspöki pihenőhely mögé ötszáz férőhelyes nyári színházat építenek, így az az idegenforgalom is fellendülhet.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!