Történelemportál

Alapítvány az 1944-es délvidéki áldozatok emlékére

Rovatok: Emlékezet

Alapítványt hoznak létre az 1944-es délvidéki áldozatok emlékére. A szerb fegyveresek által a délvidéki magyarok ellen elkövetett vérengzés teljes feltárását, az ismeretanyag közzétételét feladatának tartó alapítványt vasárnap mutatták be Budapesten, majd az áldozatok emlékére emlékmisét tartottak.

Az ártatlan magyar áldozatok emlékműve Szabadkán

Az ártatlan magyar áldozatok emlékműve Szabadkán

A Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítvány létrehozását Becsey Zsolt volt európai parlamenti néppárti képviselő kezdeményezte. Szerinte az alapítvány időszerűségét jól mutatja, hogy néhány hónapja a szerb igazságügyi minisztérium bejelentette, foglalkozni fognak a délvidéki vérengzésekkel, majd a két ország államfője, Sólyom László és Borisz Tadic október 12-én együtt jelentette be Budapesten, hogy közös szerb-magyar történészbizottság kutatja majd a több mint hatvan éve történt szerb terrorcselekményeket.

A második világháborúban, 1942-ben Újvidéken és a környező településeken vezetőik önhatalmú utasítására egyes vélemények szerint a magyar katonák és csendőrök mintegy 3300-3800 szerb és zsidó embert gyilkoltak meg a szerb partizánok ellen indított razziában. A háború végén a vérengző titoista szerb partizánoknak nevezett véreskezű martalócok bosszút álltak a délvidéki magyar lakosságon: becslések szerint 30-50 ezer lehet az áldozatok száma. A tömeggyilkosságokat évtizedeken át elhallgatták az egykori Jugoszláviában. Becsey Zsolt emlékeztetett arra, hogy Szerbia kinyilvánított szándéka az Európai Unióba történő belépés, amely “nélkülözhetetlenné teszi a két nép közötti rendezetlen kérdések tisztázását”. Ebben akar részt venni az új alapítvány — tette hozzá.

Hamarosan honlapot hoznak létre, hogy nyilvánosságra hozzák az eddig született tanulmányokat és a fellelhető dokumentumfilmeket, filmeket. Ösztöndíjakkal, konferenciákkal, rendezvényekkel és könyvek kiadásával is hozzájárulnak majd a történelmi kutatáshoz, az áldozatok és az elkövetők nevének, egyéb adatainak közzétételéhez. “Nem sikkadhat el a tényleges és tételes leltározás, mert el nem évülő bűntettekről van szó” — mondta Becsey Zsolt.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!