Történelemportál

Cikkek a világháború aktában

Egyre kevesebb azok száma, akik mesélni tudnak nekünk a második világháborúról személyes élményeik alapján. Bíró Mátyás 1944 végén esett orosz hadifogságba

Az első világháborúban harcolt Jász-Nagykun-Szolnok megyei katonáknak állít emléket a térségi levéltár időszaki kiállítása, amelyet a nagyközönség hétfőtől tekinthet meg.

Hatvanöt esztendeje végezték ki, javarészt koholt vádak alapján Bárdossy László miniszterelnököt. Működése és pere a mai napig megosztja a magyar közvéleményt, rehabilitálása vagy perújrafelvétele máig várat magára.

Múlt szombaton a baróti honvédtalálkozó alkalmával nyílt meg Erdővidék Múzeumában az Erdővidék harcosai című kiállítás.

Az 1944-es esztendő októberében a magyar államhatalom kivonult az alig három és fél évvel korábban, 1941 húsvétján visszakapott Délvidékről. A nyomukban bevonuló „felszabadítók”, a szerb partizánosztagok mindenekelőtt módszeresen megtizedelték a magyar lakosságot. December végén állították fel a magyarokból verbuvált partizáncsapatot, a Petőfi-brigádot, amely 1945 február–márciusára gyakorlatilag megsemmisült.

Március 11-én 18 órai kezdettel Illésfalvi Péter tart előadást a magyar hegyitüzérekről az EMI-klubban. Az előadásnak aktualitást ad, hogy nemrég jelent meg a Hadinapló Könyvek sorozat első kötete, Varga Ferenc tartalékos zászlós hadinaplója Besztercei hegyitüzérek a Kárpátokban címmel, az előadó szerkesztésében.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!