Történelemportál

Újra ott a bagoly a Teleki Téka homlokzatán

Rovatok: Műemlék

Visszakerült a Teleki Téka homlokzatára a könyvtár újjávarázsolt szimbóluma, a Tékabagoly. A Rotaract ifjúsági civil szervezet a Félsziget fesztivál alkalmából egy játékos akció keretén belül gyűjtötte össze a Téka szimbólumának restauráláshoz szükséges pénzt a Félszigeten szórakozó közönség körében.

A homlokzaton látható bagoly, még a felújítás előtt

A homlokzaton látható bagoly, még a felújítás előtt

Az akciót a Rotaract példaértékűnek szánta. Azt szerettük volna bebizonyítani ezzel az akcióval, hogy ha megfelelőképpen szólítjuk meg őket, a kizárólag szórakozni érkező fiatalság is megmozgatható egy közösségi ügy érdekében – mondta el Lázok Klára, a projekt koordinátora, aki egyben a Teleki Téka Alapítvány tagja is.

Valójában nem is az összeg összegyűjtése a leglényegesebb ebben az ügyben, hanem maga a jelenség könyvelhető el sikerként. Az, hogy egy civil kezdeményezés, amely közösségi érdek megoldását célozza, sikeres lehet nemcsak az úgymond hagyományőrző idősebb korosztály körében, hanem az egészen fiatalok is fogékonnyá tehetők.

Négy nap alatt több ezer emberrel sikerült elbeszélgetni, maga az akció is meglepően sikeresnek bizonyult. A restauráláshoz minimálisan szükséges 2000 lejből 1370 lejt sikerült összegyűjteni a Félszigeten, amely majdnem 500 adakozót jelent. A hiányzó 700 lejjel Markó Eszter, bukaresti ügyvéd, a Teleki Téka egykori olvasója egészítette ki az összeget, a plusz anyagköltségeket pedig intézményközi megegyezés keretében állta a múzeum.

A Teleki Téka gyűjteménye a felvilágosodás hatása alatt formálódott. Teleki Sámuel a nagy francia enciklopédia két kiadása mellett megvásárolta a legjobb szaklexikonokat, megszerezte az európai tudományos társaságok, akadémiák közlönyeit. A könyvek legnagyobb része latin, görög, német, francia és magyar nyelvű, de sok más európai és keleti nyelven írott mű is fellelhető a könyvtárban. Az alapító a kontinens huszonöt városából vásárolt, mintegy hat évtizedes rendszeres gyűjtőmunka során sikerült megszereznie az alapvető tudományos műveket, nemcsak kortárs kiadványokat, hanem a nyomtatás kezdeteitől megjelent könyveket is.

Teleki Sámuel bibliofil ritkaságokat is vásárolt. Kéziratos gyűjteményének legértékesebb darabja – egy corvina – sajnálatos módon elkerült az Egyesült Államokba a második világháborút megelőző években. Könyvtárának felbecsülhetetlen kincsei közé tartozik 52 ősnyomtatvány, unikumok, ritka könyvek, első kiadások, díszkiadások. Régi híres nyomdászműhelyek mesterremekei közül válogatott: az Aldus Manutius, Giunta, Estienne, Plantin, Elzevir, Frobenius, Bodoni, Heltai, Honterus, Tótfalusi Kis Miklós officinák sok-sok kiadványa emeli a gyűjtemény értékét-hírnevét. Különös műgonddal válogatta össze a görög és latin klasszikus szerzőknek a szöveghűség, a kommentár és a nyomdai kivitelezés szempontjából a legjobb kiadásait.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!