Történelemportál

A temesvári forradalomról a Román Kulturális Intézetben

Rovatok: Kordokumentum

Dokumentumfilmek, Mandics György temesvári író könyve, A manipulált forradalom és Herta Müller Nobel-díjas író regényéből készült játékfilm idézi fel a 20 évvel ezelőtti temesvári forradalom eseményeit szerdán a budapesti Román Kulturális Intézetben.

A temesvári forradalom

A temesvári forradalom

Irányváltás – a 20. év című programsorozat részeként este levetítik Herta Müller magyarul is megjelent A rókák csapdába esnek című könyvéből készült filmet, amelyet Stere Gulea rendezett 1993-ban, és Sunyi vadász a róka címen magyar mozikban is látható volt – mondta el Brindusa Armanka, az intézet igazgatója.

Stere Gulea legújabb filmjének, a Sunt a baba comunista címűnek, amelyet az őszi román filmhéten Budapesten is bemutattak, szintén egy regény az alapja: Dan Lungu fiatal román író Egy komcsi nyanya vagyok című ironikus kisregénye a Jelenkor Kiadónál jelent meg 2008-ban.

Mandics György temesvári író A manipulált forradalom című dokumentumregényét – amelynek átdolgozott második kiadása nemrég jelent meg az aradi Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában – a szerző jelenlétében Orbán Györgyi újságíró mutatja be.

A matematikus végzettségű szerző, tudományos-fantasztikus könyvek írója, újságíró, lapszerkesztő szinte krimiszerűen, óráról órára, napról napra követi az eseményeket, a Securitate aljas manipulációit, amelyekkel provokálja a fegyverhasználatot a békés tüntetők ellen. A hermetikusan lezárt Temesvárról a hírek mégis kiszivárogtak, és 1989 decembere Románia életében meghozta a rég várt fordulatot, a “karácsonyi forradalom” elsöpörte az európai kommunizmus leggaládabb formáját, Ceausescu diktatúráját.

A temesvári forradalomra emlékező napon, szerdán délután 4 órától levetítenek öt rövid dokumentumfilmet, amelyet a román állami televízió temesvári stúdiója készített archív felvételekkel kombinálva – tette hozzá az igazgatónő

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!