Történelemportál

Felújítják az Arany-portát

Rovatok: Műemlék

Arany János bölcsőhelyén évekig vitatkoztak azon, hogy Arany szülőházának mása, vagy Makovecz Imre parasztház-allegóriája épüljön fel az eredeti ház helyén. Az önkormányzat most úgy döntött, hogy pénzhiány miatt az ott lévő épületet teszi rendbe. Makovecz tervét elvetették.

Az Arany-porta Nagyszalontán (fotó: DunaTV)

Az Arany-porta Nagyszalontán (fotó: DunaTV)

A nádfedeles bogárhátú ház még a költő gyermekkorában leégett. A telken ezidáig állt három osztatú parasztház a harmadik épület az Arany-portán. Ennek az állapota annyira megromlott, hogy el kellett dönteni, felújítsák vagy lebontsák. Az önkormányzat a helyreállítás mellett döntött.

Az épületet az Arany János Művelődési Egyesület öt éve kapta vissza. Azóta folyik a vita, mi történjen vele. Két éve még azt akarták, hogy Makovecz Imre Kossuth-díjas építész tervezzen méltó épületet a parasztház helyén. Kultúrközpont lett volna, melynek tervei el is készültek.

Az Arany család ősi fészke Köleséren található, innen költöztek előbb Szilágynagyfaluba, majd Szalontára; első földjüket és nemességüket Bocskai Istvántól kapták, címerüket I. Rákóczi György adományozta 1634-ben, de ezt elvesztették, amikor Mária Terézia 1745-ben herceg Esterházy Antalnak adományozta a hajdúvárosokat. A nemeslevél birtokában a família 1778 óta külön pereskedett jussáért, de nemességüket jogi úton sem sikerült visszaszerezniük.

Vagyontalan nemesi családban született 1817. március 2-án. Tizedik gyermek volt, de kilenc testvére közül csak a legidősebb, Sára maradt életben. Szülei, Arany György és Megyeri Sára földművelők voltak. Most az ő házuk kerül a tervek szerint felújításra.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!