Történelemportál

Közös magyar-szlovák történelemkönyv készül

Rovatok: Kutatás

A készülőfélben lévő szlovák-magyar közös történelemtankönyv tervezett szerkezetét, tartalmát szlovák és magyar szerzők ismertetik novemberben, a Közös történelem — értékekkel és konfliktusokkal című konferencián. A tervek szerint nem az etnikai kérdéseket, hanem a Kárpát-medence multikulturális jellegét kívánják majd hangsúlyozni abban a történelemkönyvben, amelynek létrehozásán a szlovák- magyar történész vegyesbizottság munkálkodik. Az oktatási anyag a tervek szerint 15 kulcsfontosságú alaptémát taglal majd.

Lehetséges az együttműködés?

Lehetséges az együttműködés?

A konferenciát a Nógrád Megyei Levéltár és a Füleki Vármúzeum, a magyarországi Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézettel és a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Intézetével karöltve rendezi meg.

A kétnapos tanácskozást Stefan Sutaj történész és Szarka László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézet volt igazgatója, a révkomáromi Selye Egyetem Tanárképző Kara dékánjának előadása nyitja meg, melynek címe: Közös, különböző, konfliktusos-e a szlovák és a magyar történelem? A történeti Magyarország és a 20. századi nemzetállami történelem értelmezési lehetőségei.

Felvonuló diákok a Gloria Victis Középiskolás Történelmi Vetélkedőn október 23-án (forrás: rakocziszovetseg.hu)

Felvonuló diákok a Gloria Victis Középiskolás Történelmi Vetélkedőn október 23-án (forrás: rakocziszovetseg.hu)

A konferencián foglalkoznak még a középkori magyar államiság és a magyar, illetve szlovák nemzetszületés kérdéskörével, a nemzeti arányok 18. századi változásával, továbbá a magyar és szlovák nemzeti mozgalom konfliktusaival a 19. század első felében. A második napon előadások hangzanak el a magyarországi asszimilációs folyamat és politika okairól, valamint következményeiről a dualizmus korában, a két világháború közötti magyar–szlovák kapcsolatokról és a magyarországi és szlovákiai szocialista rendszer sajátosságairól, illetve hasonlóságairól 1948-1989 között. A záró előadást Kiss Gy. Csaba, Közép-Európával foglalkozó irodalomtörténész tartja, elemezve a magyar és a szlovák történelem közép-európai összefüggéseit.

Az enyhülést ugyanakkor már előrevetíti, hogy a magyar és szlovák történészek közösen készítenek iskolai történelemkönyvet, amely a tervek szerint még ez év végén megjelenik, igaz, egyelőre a teljes mértékben történelmietlen “ősszlovákok” kifejezést is alkalmazva.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!