Történelemportál

Cikkek a konferencia aktában

Rangos szakmai rendezvénynek ad otthont e hét végén a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum. A romániai magyar régészközösség reprezentatív szakmai testülete, a Pósta Béla Egyesület és a házigazda intézmény közös szervezésében november 6. és 8. között tartják a 7. Erdélyi Magyar Régészeti Konferenciát, amelyen közel 100 Kárpát-medencei magyar régész vesz részt.

Keselyűk, harci fejszék, törzsfőnökök: ezzel a címmel tartanak kedden konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetében. A tanácskozás középpontjában az alsónyéki újkőkori temetőjében feltárt hétezer éves “törzsfőnöki” sír leletanyaga áll.

Kard és karrier címmel Bottyán János kuruc generális halálának 300. évfordulója alkalmából tudományos konferenciát rendeztek ma a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, Budapesten.

A készülőfélben lévő szlovák-magyar közös történelemtankönyv tervezett szerkezetét, tartalmát szlovák és magyar szerzők ismertetik novemberben, a Közös történelem — értékekkel és konfliktusokkal című konferencián.

Magyar előadók nélkül tartották meg csütörtökön az aradi napok keretében a város múltjával foglalkozó kutatók, történészek negyedik találkozóját, ráadásul a nemzetiségek létét és történelmét illetően csak utalásszerű megjegyzések hangzottak el.

Augusztus 14-én 14 órakor a pécsváradi vár dísztermében kezdődik a pécsi püspökség és a pécsváradi apátság ezeréves kapcsolatáról megemlékező ünnepség.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!