Történelemportál

Cikkek a Régészet rovatban

az Arany Hercegnő (fotó: Krim Altinbekov)

Az utóbbi évek egyik legkáprázatosabb régészeti leletét mutatták be nemrég nyugat-kazakisztáni régészek.

a harcos feltárt sírja (fotó: tengrinews.kz)

Kiterjedt régészeti kutatások során ősi hangszerre bukkantak Kelet-Kazakisztánban – adta hírül a Török Akadémia.

bugaci ásatás

Az Árpád-kor eddigi megítélésétől merőben eltérő, hihetetlen gazdagságot mutató régészeti leleteket tártak fel a Kecskeméti Múzeum munkatársai a bugaci pusztában, ahol egy hatalmas bazilika mellett a Duna–Tisza-közének egykori régióközpontjára találtak.

ásatás a váradhegyfoki kolostor helyén

Öt éve, 2008-ban hitelesítették azt a régészeti ásatást, mely révén kimondatott: megtalálták a váradhegyfoki premontrei apátság kolostorának maradványait, és feltételezhető, hogy alatta az egyik Árpád-házi király, II. István sírja található. A terület magántulajdonban van, a premontrei rendnek pedig nem áll módjában kifizetni a felsrófolt vételárat.

a kevermesi megalit

A Nemzeti Örökségvédelmi Központban vizsgálják az egyik legfurcsább magyarországi vésett követ. A kevermesi megalitot Gyulától délre, a magyar–román határ közelében találták – írja a műemlékem.hu magazin.

Major Balázs

Szlovákiában elsőként az érsekújvári, megyei fenntartású Thain János Múzeumban mutatják be a Szíriai–Magyar Régészeti Misszió kutatási eredményeit összefoglaló kiállítást. A csütörtöki sajtótájékoztatón és az ünnepélyes megnyitón részt vett Major Balázs régész, történész és arabkutató.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!