Történelemportál

Cikkek a Kutatás rovatban

erdely40

Komoly eredményei vannak a Trianon Múzeum kutatási programjának, amelynek keretében visszaemlékezőket és dokumentumokat keresnek Erdély, Felvidék és Délvidék visszatérésének idejéből.

Pázmány Péter bíboros

Protestáns országban született, és katolikusban halt meg – jegyezték meg sokan Pázmány Péter halála után. 2009 decemberében jelentette be egy kutatócsoport, hogy azonosították sírját, amelyet 2013. március 18-án szenteltek újra Pozsonyban.

Somogyi Zoltán őrnagy

Emberi hibák, a kiképzés hiányosságai és a „Héja” vadászgépek repülési tulajdonságainak megváltoztatása okozta Horthy István főhadnagy halálos balesetét – állapította meg féléves kutatást követően a szakértői bizottság.

Magyar Érdemkereszt III. osztálya

Újabb egyedi kutatási anyagot tett közzé a hungarianarmedforces.com honlap. Dr. Szentváry-Lukács János kutató jóvoltából kereshetők az 1924–1945 között Magyar Érdemkeresztet, később Magyar Érdemrendet elnyert személyek.

Több mint félezer nevet tartalmaz az a keddtől interneten elérhető lista, amelyen a Kádár-rendszer Belügyminisztériumának szigorúan titkos (szt) állományú tisztjei szerepelnek.

Száztíz népbírósági per digitalizált iratanyaga került a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum elektronikus gyűjteményébe; a közgyűjtemény kutatószobájában nyílik lehetőség megismerni a több ezer oldalnyi, 1945 és 1950 között keletkezett dokumentumköteget – mondta el a kutatás vezetője, Vincze Gábor történész.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!