Történelemportál

Cikkek az Emlékmű rovatban

a Szabadság-szobor (lánykori nevén Felszabadulási emlékmű)

Április 4. hosszú ideig volt nemzeti ünnep: erre a napra datálta a szovjet hadvezetés Magyarország teljes meghódítását. A gellérthegyi Felszabadulási emlékművet (mai nevén: Szabadság-szobor) 1947. április 4-én avatták fel.

Mária-szobor

Ünnepélyes külsőségek között avatják fel ma Mária román királynő új szobrát Nagyváradon. A trianoni országvesztésben kulcsszerepet játszó nő szoboralakját a nyakánál fogva emelték a talapzatra néhány nappal ezelőtt a Bémer téren.

Mátyás-szobor

1902. október 12-én, 110 évvel ezelőtt avatták fel Fadrusz János Mátyás-szobrát Kolozsváron. Trianon után a magyar megmaradás ikonjává vált alkotás ma is Kolozsvár és nemzetünk egyik szimbóluma.

Sebő Ödön

A Maglódi Sebő Ödön Túratársaság és a Borospataki Skanzen Panzió keresztet állít szombaton délelőtt az Ugra-tetőn. 2007 óta minden évben megszervezik a Sebő Ödön-emlékkirándulást a Gyimesekbe a néhai hadnagy tiszteletére.

a csepeli országzászló

Csepel újjáalapításának háromszázadik évfordulóján országzászlót avatott Németh Szilárd, a kerület polgármestere és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Átadták a díszpolgári kitüntetéseket is.

Tormay Cécile szobrának avatása

A szobrokat le lehet dönteni, az életműveket azonban nem – hangsúlyozta Lezsák Sándor Tormay Cécile VIII. kerületi szobrának avatásán március 31-én.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!