Történelemportál

Kabol gyásza – Egy tragikus fejezet a délvidéki magyarirtások történetéből

Rovatok: Kiadvány

Szeptember 21-én, szerdán este 19 órakor Szentendrén, a Polgármesteri Hivatal Dísztermében (Városház tér 3.) mutatják be a délvidéki magyarirtás egyik tragikus fejezetéről szóló könyvet. Horváth M. Orbán Eltévedt hősök téves csatatéren – Kabol gyászos története című munkájában Alsó- és Felsőkabol második világháborús történetét ismerteti.

Az események főszereplője Horváth Mihály kaboli bíró, akit a helybeli szerbek Miskela néven ismertek. Horváth harmadmagával mentette meg a valójában már egybenőtt két falut az 1942 eleji razziától. Két társa, Molnár Andor, a másik Kabol bírója és Dunafalvy Lajos, a két falu közös csendőrőrsének parancsnoka volt. A faluba már megérkezett az odarendelt csendőr-különítmény, és egy lista alapján 200 helybeli szerbet akartak elvinni. Ők hárman az életükkel szavatolták, hogy a névsorban szereplő személyek tisztességes magyar állampolgárok. Senkit nem végeztek ki!

Mi lett ezt követően a három férfi sorsa? Dunafalvyt nem sokkal később áthelyezték, a két bíró sorsa pedig tragikusra fordult. Az 1944 végén, a faluban lezajlott partizánrazzia során, mindkét bírót megölték a szerbek oda veszett. A vérengzés első áldozata éppen Molnár Andor volt. „Példát statuált rajta a titói hatóság, hogy ő nem való hősnek, téves oldalon küzdött.”

„Egy név szerint ismert partizán, a falubeli szerbek óhaja ellenére – nyilván felső utasításra –, szemtanúk előtt, az összekötözött kezű, addigra félholtra kínzott embert a saját késével mészárolta le. Az áldozat félelemtől dermedt védelmezői, látva, hogy egyik megmentőjük milyen iszonyatos halállal halt meg, a másikat kilopták a faluból.” Horváth Mihályra csak néhány hónap múlva találtak rá, és egy év múlva végeztek vele, titokban. Pedig jogerős, az új hatalom bírósága által kimondott ítélet felmentette…

A szentendrei bemutatón Matuska Márton és Bank Barbara történészek beszélgetnek a szerzővel. A könyv kiadója a Kárpátia Stúdió.

Helyszín: Szentendre, a Polgármesteri Hivatal Díszterme (Városház tér 3.)
Időpont: 2011. szeptember 21. 19:00

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!