Történelemportál

Horthy Miklós – Új számmal jelentkezik a Nagy Magyarország

Rovatok: Hírek

Február 12-én, pénteken jelenik meg a Nagy Magyarország történelmi magazin új tematikus száma, amely vitéz nagybányai Horthy Miklós életét és a Horthy-korszakot mutatja be Horthy kormányzóvá választásának 90. évfordulója alkalmából.

Az utolsó államférfi – Horthy Miklós

Az utolsó államférfi – Horthy Miklós

Dr. Nagy Miklós Mihály egyetemi docens írásából a 36 éven át tengeren szolgáló Horthyt ismerhetjük meg. Dr. Zombori István, a Csongrád Megyei Múzeumok igazgatója Horthy Szegeden töltött két meghatározó hónapját, valamint egy 65 év után megkerült Zadravecz–Horthy–Vajas-emléktábla történetét mutatja be. IV. Károly visszatérési kísérleteit, az ún. királypuccsokat Dr. Gulyás László egyetemi docens tekinti át részletesen.

Dr. Szakály Sándor történész a honvédség és a csendőrség történetét ismerteti, Dr. Szávai Ferenc egyetemi tanár a Horthy-korszak gazdaságpolitikáját elemzi cikkében. Koltay Gábor exkluzív interjút készített gróf Edelsheim Gyulai Ilonával, Horthy István özvegyével, valamint Horthy-filmjének készítése közben szerzett tapasztalatairól is beszámol.

65 évvel ezelőtt ért véget Budapest ostroma, a magyar történelem egyik véres és tragikus epizódja. Dr. Ravasz István cikke rávilágít, hogy az ostrom többször is elkerülhető lett volna, és hogy miért váltak civilek tízezrei hadifogollyá.

A mai közbeszédben a Horthy-korszakkal kapcsolatban több sommás ítélettel, féligazsággal és hamis információval találkozhatunk, ezért foglalkozik a kiadvány a hazai zsidóság két háború közötti helyzetével, valamint a marxista történetírás elfogult és egyoldalú Horthy-képével is.

a 2010/1. szám előszava és tartalomjegyzéke

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!