Történelemportál

Balsorsú műemlékek: Szent Bertalant mentették meg a bálozók

Rovatok: Műemlék

Az abaújvári templom XV. század elejéről származó, Szent Bertalant ábrázoló freskója menekülhet meg az enyészettől a Balsorsú Műemlékek Bálja közönségszavazatai alapján — írja a műemlékem.hu.

Balsorsú Műemlékek Bálja

Nagy többséggel nyerte el a bálozók szavazatai alapján a győzelmet az abaújvári freskó — a helyi református közösség lelkésze, Tóth István éppen a műemlékem.hu-ról értesült még tavaly decemberben a bálról, s annak tétjéről. Az Abaújvárról érkező csapat mindent meg is tett a sikerért, maga a lelkész is középkori jelmezben sürgött-forgott a bálozók között, érvekkel, no meg otthon sütött süteménnyel és házipálinkával agitálva a falkép megmentése mellett.

Balsorsú Műemlékek Bálja“Egy XV. századi freskó, amely 98 éve várja a restaurálást, ráadásul mindez egy 13 éve felásott templomban. Ha ez nem balsors, akkor nem tudom, mi az” — mondta még a szavazás végeredményének kihirdetése előtt a műemlékem.hu-nak Tóth István.

A báli bevétel körülbelül egymillió forint. A pontos összegről és a freskó restaurálásának tervezett menetéről — miután a bál szombaton éjjel volt — egy későbbi cikkben fogunk beszámolni. A közönségszavazatok alapján a második helyet a kőszegi kápolna, a harmadikat a miskolci Sajó Cipőbolt faportálja érdemelte ki.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!