Történelemportál

Hetvenötmillióra büntették a győri önkormányzatot leletpusztítáért

Rovatok: Régészet

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Nyugat-magyarországi Irodája hetvenötmillió forintos örökségvédelmi bírsággal sújtotta a győri önkormányzatot és azt a két kivitelező céget, amelyek a hivatal szerint felelősek az idén márciusban Győr belvárosában végrehajtott értelmetlen pusztításért.

Feltárási munkálatok Győr főterén

Feltárási munkálatok Győr főterén

Győr történelmi belvárosában, a Széchenyi téren térrekonstrukció címén a kivitelezők szinte teljesen elpusztították a város középkori emlékeit 2009 március 27. és 29. között, és több helyen hun kori sírokat is szétdúltak. Ez a rombolás valószínűleg építési szempontból is értelmetlen volt, nem tudni, hogy egy gyalogos forgalomra tervezett díszburkolathoz milyen statikai szempontok miatt miért kellett 130 centiméter mélységben lecserélni a talajt.

Figler András régész, a KÖH Nyugat-magyarországi Irodájának vezetője elmondta, hogy a tér alatti talajcserére senki nem adott engedélyt, és a beavatkozás miatt a XIII-XV. századig semmisültek meg rétegek. A bírság nagyjából megegyezik azzal az összeggel, amennyibe az elpusztult terület régészeti feltárása került volna.

Az ügynek ezzel még biztosan nincs vége, még nem jelent meg az örökségvédelmi bírságtól teljesen független, rongálás ügyében indított rendőrségi vizsgálat eredménye. Ezzel kapcsolatban a napokban kezdődtek meg Pápán az első tanúmeghallgatások.

Ezt a területet vették birtokba a hunok, akik az V. század folyamán a romok közé temetkeztek. Az eddigi feltárt közel ötven temetkezés többsége nem tartalmazott mellékletet, de egy-egy sírban csontfésűt, kerámiaedényt, gyűrűt, vagy karperecet találtak. A tér V-IX. századi történetére egyelőre nincs adatuk a régészeknek. Tudjuk viszont, hogy az Árpád-kor elején, a X-XI. században lazán elhelyezkedő, szinte tanyasias falu lehetett itt. E településből eddig két földbemélyített házat tártak fel, sarkukban kövekkel körberakott tűzhellyel.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!