Történelemportál

Az újpesti képviselők a Fájdalmas Anya mellett

Rovatok: Emlékmű

Az újpesti képviselő-testület támogatja, hogy a kerület főterére visszakerüljön a Fájdalmas anya nevű Trianon-szobor. Krausz Tamás történész szerint a kezdeményező Trippon Norbert nincs tisztában azzal, hogy az MSZP vagy a Jobbik tagja.

A Fájdalmas Anya újpesti szobra (forras:ujpestifoter.hu)

A Fájdalmas Anya újpesti szobra (forras:ujpestifoter.hu)

Az először 1937-ben Újpest főterére került trianoni emlékmű, a “Fájdalmas Anya” című bronzszobor a két világháború közötti időszak után a szocializmus éveiben is helyén maradhatott, egészen 1992-1993 fordulójáig, amikor is a helyi legendák szerint garázda kezek elől az egyik újpesti önkormányzati intézmény udvarára “menekítették”. Ma azonban vita és ellenszavazat nélkül támogatta kedd este az újpesti képviselő-testület, hogy a Fájdalmas anya nevű Trianon-emlékszobor visszakerüljön eredeti helyére, a IV. kerület megújuló főterére – közölte Trippon Norbert alpolgármester, ötletgazda.

Trippon Norbert szocialista politikus korábban azért kezdeményezte a műalkotás ismételt kihelyezését, mert szerinte az első világháborút lezáró békeszerződés, az ország szétszabdalása közös nemzeti tragédia, a Fájdalmas anya pedig méltóképpen szimbolizálja az ebből fakadó gyászt. Az újpesti alpolgármester elmondta, úgy látja, hogy Magyarországon a lakosság többsége egyetért abban: 1920. július 4-e történelmünk egyik legszomorúbb pillanata, de ehhez azt is hozzátette, hogy a múltunk közös, ezért nem szabad hagyni, hogy annak bármelyik eseményét bárki, bármilyen politikai oldal kisajátítsa.

Krausz Tamás történész szerint az újpesti politikus ötlete kampánycélokat szolgál. A történész kijelentette: a szoborállítás teljes szellemi kiürülést jelez. “Kampánycélokat szolgáló, álromantikus, múltba forduló és értelmetlen vállalkozás, ami sérti a környező népeket. Ráadásul teljesen idegen a baloldali hagyományoktól. A trianonozás mindig a politikai jobboldal ideológiai maszlaga volt, holott a tragédiáért a történelmi felelősség a jobboldalt terheli. Az vezette ugyanis bele az országot az első világháborúba” – fogalmazott a történész. Mint mondta, az a szocialista párttag, aki ilyet támogat, “közönséges politikai szélhámos, aki valószínűleg nem tudja, hogy a Jobbik vagy az MSZP tagja-e”.

Azonban az újpesti pártok és sok civil szervezet – Krausz Tamás józan ésszel felfoghatatlan véleményétől függetlenül – egyöntetűen kiállt a szobor visszaállítása mellett.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!