Történelemportál

Cikkek a győr aktában

Szent László hermáját 1607 óta őrzik a győri székesegyházban. Az ereklyét addig is komoly kultusz övezte, amely az 1763-as földrengés után bontakozott ki igazán és vált Győr sajátjává. 2013. június 26–27-én újra sokszínű programokkal emlékeznek Szent Lászlóra Győrben.

Magának a térnek nevet adó kapu maradványainak megtalálása lehet az idei ásatási szezon egyik nagy eredménye Győrben – írja az Archeologia.

November 30-ig meghosszabbították a feltárást, azután dönt csak a győri városvezetés arról, hogy mit szeretnének: reneszánsz erődöt, vagy mélygarázst. A műemlékem.hu magazin riportja.

Helyreállították a 1809-es napóleoni csata áldozatainak emlékére 1897-ben emelt Győr-kismegyeri emlékművet, amelyet 2009 nagyszombatjára döntöttek le vandálok.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Nyugat-magyarországi Irodája hetvenötmillió forintos örökségvédelmi bírsággal sújtotta a győri önkormányzatot és azt a két kivitelező céget, amelyek a hivatal szerint felelősek az idén márciusban Győr belvárosában végrehajtott értelmetlen pusztításért.

A győri Xántus János Múzeum legújabb kiállítása az intézmény 150 éves gyűjteményének különleges darabjaiból igyekszik megragadni a változó városi élet érzeteit, hangulatait.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!