Történelemportál

Cikkek a recsk aktában

Szeptember 7-én tartja éves megemlékezését a Recski Emlékparkban a Recski Szövetség, amely most ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. Bank Barbara történésszel és a szövetség elnökével, Krasznay Bélával Sinkovics Ferenc beszélgetett.

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban Recsk – kényszermunkatáborok 1950-53 című kiállítás nyílik február 4-én. A tárlat kurátora Bank Barbara, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának történésze.

„Recsken az égvilágon már semmi reményem nem volt. De nemcsak nekem, hanem a táborlakók jelentékeny részének sem volt semmi reménye. Nem lehetett reményed, amikor naponta többször közölték veled, hogy te itt megdöglesz.”

Október 26-án, kedden jelenik meg partnereinknél a Nagy Magyarország új száma, az újságárusoknál október 28-án, csütörtökön. Témája a Rákosi-érában a többségi társadalom rettegésben tartásának fő eszközéül szolgáló zárt, internáló- és kínzótáborok, amelyeket az ÁVH működtetett.

Az 50-es évek elején 30 munkatáborban dolgoztattak embertelen körülmények között rabokat. A leghírhedtebb tábort Recsken, pont 60 éve építették, több mint 1300 internált dolgozott itt a kőfejtőben, embertelen körülmények között. Az áldozatoknak állít emléket a szombaton Recsken nyílt kiállítás, amely a többi tábort is bemutatja.

Az egykori kényszermunkatábor helyén kialakított Recski Nemzeti Emlékparkban idén is megemlékezést tartottak. A Rákosi Mátyás idején létrehozott munkatábor 60 éve épült meg.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!