Történelemportál

Cikkek a csehszlovákia aktában

A Csehszlovákiában 1968. januártól augusztusig terjedő időszakban lejátszódott reformfolyamat, a prágai tavasz ellenkezett a szovjetek elképzeléseivel, ezért a „béketábor” bevonásával megszállták az országot.

Szabó Dezső már 1928-ban azt mondta Csehszlovákiáról, hogy az egy történelmi világcsaláson alapuló idénybirodalom. Ugyanakkor szétválás ide vagy oda, Pozsonyban máig nem mondtak le róla, hogy a trianoni határok egyben etnikai határok is legyenek. Ez a vágy ma is ott van a szívük mélyén – mondta a Demokratának Popély Gyula történész, akivel Felvidék 1918–1928 című új kötete kapcsán beszélgetett Ágoston Balázs.

Az országgyűlés 2012. decemberi döntésének értelmében április 12. a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja. A második világháborút követő jogfosztás után 1947-ben ezen a napon kezdődött a felvidéki magyarok tömeges deportálása.

1993. január 1-jén alakult meg a független Szlovákia. Államok általában nem bomlanak fel, illetve nem születnek ad hoc alapon, ám a független szlovák államiság létrejötte épp szabályt erősítő kivételnek számít.

Mary Heimann könyve egy olyan ország történetét meséli el, amelyet nacionalisták csalással és történelemhamisítással hoztak létre, végül viszont éppen ennek a – minden rendszeren, lényegében napjainkig átívelő – nacionalizmusnak köszönhette bukását.

Az egykori csehszlovákiai rendszerváltás dokumentumai, fotói, filmjei láthatók szerdától a Bársonyos forradalom 1989 című kiállításon a budapesti Szlovák Intézetben.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!