Történelemportál

Cikkek az augusztus 20 aktában

Az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban pénteken megnyitották az új kiállításokat. A megújult Feszty-körképet kora délutánig mintegy 14 ezren tekintették meg.

Augusztus 20-án Budapesten, a Roosevelt téren mutatják be a nagyközönségnek az 1871-ben vízre bocsátott és most felújított Lajta monitort, a legrégebbi úszóképes hadihajót az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből. Mára e hajótípusból mindössze hét maradt a világon.

Augusztus 20-án az egész Kárpát-medencében első királyunkra emlékezik a keresztény magyarság, az országalapítóra, ki népét megkeresztelte és bevezette a nyugat-európai kultúra világába.

A Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Önkormányzat, Zajta község önkormányzata, illetve a helyi német kisebbségi önkormányzat a megyerendszer 1000. évfordulója alkalmából és Szent István királyra emlékezve ünnepséget szervez. Emlékoszlopot avatnak vitéz Gaál Lajos emlékére, akinek tettéről bővebben is olvashatnak a cikkben.

Délvidéken már szombaton megkezdődtek a délvidéki magyarság Szent István-napi ünnepségei: az észak-bánáti Törökkanizsán felvonulással egybekötött ünnepséget, szentmisét és kenyérszentelőt tartottak.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!