Történelemportál

Ismét vízre bocsájtják a Monarchia legöregebb megmaradt hadihajóját

Augusztus 20-án Budapesten, a Roosevelt téren mutatják be a nagyközönségnek az 1871-ben vízre bocsátott és most felújított Lajta monitort, a legrégebbi úszóképes hadihajót az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből. Mára e hajótípusból mindössze hét maradt a világon.

A 110 millió forintból felújított Lajta ünnepélyes újraavatása után a neszmélyi hajóskanzenben foglalja majd el végleges állomáshelyét. A folyami monitor rekonstrukcióját egy nagyobb európai uniós pályázat keretében végezték. A 350 millió forintos EU-s támogatásból a Lajtán kívül két gőzhajó (a Neszmély és a Zoltán), a neszmélyi hajóskanzen, valamint a Hilltop borászat látogatóközpontja is megújul december 23-ig.

Lajta hajó

A lövegtornyos páncélozott hadihajók gyűjtőnevüket az amerikai polgárháború idején épített, 1862-ben vízre bocsátott USS Monitor elnevezésű hajóról kapták, mert az azon alkalmazott haditechnikai újítások annyira beváltak, hogy az egész világon alkalmazni kezdték őket. Európában másodikként az Osztrák-Magyar Monarchia építtetett ilyeneket. Ezek közül az egyik az Újpesten épült Lajta volt.

A Lajta monitort 1871. május 17-én bocsátották vízre. A Monarchia haditengerészetében is újdonságnak számító hajón volt az első forgatható lövegtorony, s ez volt az első tisztán fémből épült, két csavarral hajtott, csupán géppel mozgatott hadihajó. A Leitha 1872-ben állt szolgálatba, majd végigharcolta az I. világháborút. 1920-ban a hajót Magyarországnak ítélték azzal, hogy a továbbiakban csak polgári hajóként alkalmazható.

A számos átalakításon átesett hajó rekonstrukciójakor az 1887-es állapotot vették alapul. A szlovákiai Komáromban (Komárno) újították fel a hajótestet és készítették el a fő lövegtorony másolatát.

A Neszmély gőzhajón szálláshelyeket és interaktív szimulátort alakítottak ki, a Zoltán gőzösön hajózástörténeti kiállítást és szakkönyvtárat helyeznek el, míg a hajóskanzen új burkolatot, parkolót, játszóteret kap, és akadálymentesítésére is sor kerül. A Hilltop borászat látogatóközpontjában átépítik a kilátót és a kóstolópincét, valamint játszóteret, szabadtéri rendezvényhelyszíneket hoznak létre.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!