Történelemportál

Megemlékezés Árpád vezér feltételezett sírjánál

Rovatok: Emlékezet

Árpád vezér halálának 1106. évfordulóján megemlékezést tartanak Bad Deutsch-Altenburgban (Németóvár), ahol a hagyomány szerint a legnagyobb magyar fejedelem sírja található.

Hügelgrab ArD-3-011

A Pozsonytól 15 kilométerre nyugatra található Németóvár temetője melletti Templom-hegyet magasítja egy hatalmas kurgán (Hügelgrab), magassága 16 méter, kúp alakú hantjának átmérője 80 méter. A sírdombot az utóbbi évszázadokban többen is tanulmányozták, illetve vélték úgy, hogy Árpád magyar nagyfejedelem temetkezési helye lehet (például a 18. században Jeremiah Milles, a 19. században Martin Johann Wikosch, Amand von Schweiger-Lerchenfeld, a 20. század elején Szombathy József).

A Civilek a Nemzetért közösség soproni tagjai 2013. július 13-án szombaton délelőtt 10 órától megemlékezést tartanak a németóvári kurgánnál. A rendezvényen közreműködik Tóth Sándor történész, Sinkovits-Vitay András színművész, Wéber Iréna (Hungarica) és Szíva Balázs (Romantikus Erőszak).

A rendezvény szervezője, Gőbl Gábor elmondta: „Fontosnak tartjuk, hogy sor kerüljön a németóvári sírhalom feltárására, amivel egyértelműen tisztázni lehetne a hely történelmi szerepét.” Hozzátette: a régészeti kutatás megindításához állami akaratra és forrásokra lenne szükség.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!