Történelemportál

Hazakerültek Horthy István repülőgépének roncsai

Rovatok: Tallózó

Csütörtök este adták át Budapesten az orosz–magyar Szent Olga Alapítvány közbenjárására Horthy István második világháborúban lezuhant vadászgépének apró maradványait a Magyar Roncskutató Egyesületnek – közölte az MTI-vel az egyesület titkára.

Magó Károly elmondta: Oroszország az orosz–magyar Szent Olga Alapítvány közbenjárására adja át Magyarországnak Horthy István második világháborúban lezuhant vadászgépének régészeti módszerekkel feltárt maradványait. Az ünnepségen mutatták be Natalija Nyikityina orosz író Hazatérek Hozzád – Egy magyar pilóta, aki legyőzte a háborút című könyvét. A regény egy magyar vadászrepülő kitalált történetéről szól, a könyvhöz özvegy Horthy Istvánné írt előszót.

Mint ismeretes, a roncsokat 2012 nyarán találta meg egy magyar és orosz kutatókból álló expedíció. A csütörtöki eseményen a Magyar Roncskutató Egyesület titkára beszélt az expedíció részleteiről és mutatta be az előkerült leleteket.

Magó Károly felidézte: Horthy Miklós kormányzó idősebb fia 1942-ben tartalékos főhadnagyként került a keleti frontra, augusztus 20-án, huszonötödik bevetésén, röviddel reggel 5 órai felszállása után egy orosz kisváros, Alekszejevka mellett zuhant le a repülőgépe. Az eset kapcsán több, Horthy István ittasságáról, másnaposságáról, valamint gépének szándékos „megpiszkálásáról” szóló legenda is szárnyra kapott és számtalan megválaszolatlan kérdés foglalkoztatta a történészeket és a kutatókat, egészen 2012 nyaráig. A részletek felderítése mintegy fél éven át tartott, ám az eredmény végül cáfolta ezeket a feltevéseket.

Magó Károly kifejtette: Horthy főhadnagy és kísérője, Nemeslaki Zoltán őrmester feladata egy magyar felderítőgép kísérése volt. Héja típusú, olasz licenc alapján gyártott gépük azonban a végzetes napon dugóhúzóba került és ez vezetett az elkerülhetetlen tragédiához, amelyben kiképzési hiányosságok is közrejátszottak.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!