Történelemportál

„A Székelytámadt vár Székelyudvarhely legérdekesebb színtere”

Rovatok: Műemlék

Területrendezési és urbanisztikai szempontból egyaránt külső és belső „nagytakarítást” javasolnak a Székelytámadt vár esetében a falak restaurálási terveinek elkészítésével megbízott szakemberek – írja a székelyhon.ro.

A Székelytámadt vár falain belül és kívül egyaránt „nagytakarításra” lenne szükség – mind területrendezési, mind urbanisztikai szempontból –, hogy a várfalak konzerválását és restaurálását el lehessen végezni. A várfalak felújítási terveinek elkészítésével megbízott szakcégek javaslata szerint a várfalon belül a töltés szintjét 1-1,5 méterrel kellene csökkenteni, kívül a „parazitaépületek” eltávolítására van szükség, a fal restaurálása mellett tető alá kerülne és látogathatóvá válna a vár bejáratától jobbra található bástya, és itt az utcára vezető lejárat is épülne. Ahhoz azonban, hogy ezek a tervek megvalósulhassanak, majdnem húsz különböző építmény – a kutyaóltól, a garázson és melléképületen át, egészen a lakóházakig – elbontására van szükség, ugyanis ezeket ráépítették a várfalra.

„Nagytakarítást javasolunk várfalon innen és túl. Ahhoz, hogy a falat meg lehessen javítani, hozzá kell férjen az ember, egyértelműen az lenne az ideális, hogy a faltól minden el legyen távolítva. Enyhén utópisztikus az a helyzet, ami a várfal körül van” – fogalmazott Guttmann Szabolcs építész-urbanista, műemlékvédelmi szakember, a restaurálási tervek elkészítésével megbízott egyik szakcég vezetője. A nagyszebeni Arh Service Guttmann vállalkozás képviselője elmondta, meggyőződésük, hogy a Székelytámadt vár Székelyudvarhely legérdekesebb színtere, ezért az lenne a jó, ha a restaurálási munkálatok során hasznossá tett felületek által egy olyan kulturális helyszínnel gyarapodna a város, amely a turistákat is vonzza.

A szakcégek nagyjából négymillió euróra becsülik a várfalak és bástyák felújításának költségeit, de ebbe beletartoznak a várfalak körül elvégzendő munkálatok költségei is. Végeztek egy kevesebb munkálatot magában foglaló, visszafogottabb számítást is arra az esetre, ha a minisztérium kisebb összeget hagy jóvá a munkálatokra – mondta el Guttmann Szabolcs.

A Székelytámadt vár – amely tavaly került be az Országos Restaurálási Programba – állapota folyamatosan romlott az elmúlt évtizedekben, és egyre égetőbb szükség van egy komoly állagmegőrzési és restaurálási munkálatra a falak esetében, hisz az elmúlt években több helyen is beomlott már.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!