Történelemportál

Zuglóban helyezik majd el gróf Tisza István szobrát

Rovatok: Emlékezet

A Tisza István-emlékév lezárásaként hétfőn Budapesten bemutatták a néhai miniszterelnök szobrát a közönségnek. Gróf Tisza Istvánt 93 évvel ezelőtt ezen a napon gyilkolták meg a Hermina úti Roheim-villában.

„Tisza Istvánra úgy tekintünk, mint hazánk és nemzetünk kiemelkedő nagyságú államférfiára” – mondta ünnepi beszédében György István főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a volt kormányfő testesíti meg a boldog békeidőket, hiszen egyedüli európai politikusként állt ki a világháború ellen.

„Tisza István sem volt tévedhetetlen, ám hibás döntései sem homályosíthatják el azt a tényt, hogy utolsó leheletéig hazája érdekében, nemzetéért küzdött” – fogalmazott György István. A főpolgármester-helyettes hozzátette: a volt kormányfő hitéért, meggyőződéséért vállalta a mártírhalált is. Nem futamodott meg Budapestről, pedig többször figyelmeztették arra, hogy életére törnek. Tisza István is kiérdemli, hogy az egyszer már felállított szobra ismét méltó helyére kerüljön – zárta ünnepi beszédét György István.

A néhai miniszterelnök szobrát – Harmath István alkotását – eredetileg a Jászai Mari téren kívánták felállítani, de a Kossuth tér 2014. május 31-ig tervezett átépítése, így a korábbi Tisza-szoborcsoport korhű visszaállítása miatt ettől eltekintettek – mondta el ünnepi beszédében a Tisza István Baráti Társaság elnöke. Maruzsa Zoltán hozzátette: a most bemutatott szobrot hamarosan Zuglóban fogják elhelyezni.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!