Történelemportál

Újra felavatták Tisza István emléktábláját a Parlamentben

Rovatok: Emlékezet

Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn ünnepélyes keretek között avatta fel ismét Tisza István és Návay Lajos házelnökök emléktábláját. 93 évvel ezelőtt, 1918. október 31-én gyilkolta meg Tisza István kormányfőt és házelnököt egy későbbi népbiztos vezette különítmény.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke koszorút helyezett el Tisza István és Návay Lajos emléktáblájánál (MTI)

Tisza István halála szimbolizálta a történelmi Magyarország sorsát is. Tudta, hogy mi vár hazájára és mi vár rá, mégsem hátrált meg – mondta ünnepi beszédében az emléktábla ismételt felavatásán a Parlamentben Kövér László. Az Országgyűlés elnöke emlékeztetett rá, hogy Tisza István az utolsó pillanatokig ellenezte Magyarország belépését az első világháborúba.

Tisza Istvánt nem pusztán mártíromsága tette halhatatlanná, hanem tettei, elvei, amelyeket soha nem áldozott fel a népszerűség oltárán – fogalmazott Kövér László. Hozzátette: egyetlen cél, egy gazdagodó és gyarapodó Magyarország megteremtése vezérelte.

Tisza István szavai a jelennek is üzennek: egyetlen tisztességes és értelmes politika létezik: a nemzeti érdek feltétlen követése – fogalmazott a házelnök. Kövér László hozzátette: a magyar nemzet sorsát az biztosította egy viszontagságos évezreden át, hogy szerves kapcsolatban tudott maradni a nyugattal, elsajátította a nyugati kultúra vívmányait, de csak egészséges hajtásait ültette át a nemzeti élet talajába.

Kövér László ezután leleplezte az 1918. október 31-én mártírhalált halt Tisza István és a fél évvel később szintén meggyilkolt Návay Lajos egykori házelnökök emléktábláját. A megemlékezésen mások mellett részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Boross Péter volt miniszterelnök, és a Tisza család képviselői is jelen voltak.

Az Országgyűlés Hivatala idén májusban visszaállíttatta a Ház első világháborús hősi halottainak emléktábláját a Parlamentben. Fönnmaradt dokumentumok felhasználásával sikerült a tábla azon párját is újjáalkotni, amely az Országgyűlés Képviselőháza két tragikus sorsú elnökének, gróf Tisza Istvánnak és Návay Lajosnak állított emléket. Ezt a táblát avatta fel újra hétfőn Kövér László házelnök.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!