Történelemportál

Cikkek a tisza istván aktában

Milyen előzményei voltak az első világháborúnak? Mikorra várták a kitörését a szemben álló felek? Kinek volt elsődleges érdeke a háború? Elkerülhető lett volna-e a világháború? Raffay Ernő történészt kérdeztük az első világháború 99 évvel ezelőtti kirobbanásával kapcsolatban.

1912. május 22-én a képviselőház elnökévé választották gróf Tisza István volt (és leendő) miniszterelnököt, aki a parlament működését megbénító obstrukció kíméletlen letörését ígérte. Erre válaszul a radikális baloldal általános politikai sztrájkot és tömegtüntetést hirdetett, ami véres utcai harcokba torkollott.

A Pogány-féle „elégedetlen filiszter” ugyanis nem felejt. És ha magánál nagyobb, különb embert lát, akkor a zsigeri ösztön gyilkolási vágyként törhet ki belőle. (Szentesi Zöldi László jegyzete a Magyar Hírlapban)

A százötven éve született magyar államférfi ma záruló emlékéve új szobrának budapesti felavatásával ért volna véget. A szobor elkészült, az avatás későbbre maradt. Miért? Faggyas Sándor beszélget Maruzsa Zoltánnal és Tőkéczki Lászlóval.

A Tisza István-emlékév lezárásaként hétfőn Budapesten bemutatták a néhai miniszterelnök szobrát a közönségnek.

93 évvel ezelőtt, 1918. október 31-én gyilkolta meg Tisza István kormányfőt és házelnököt egy későbbi népbiztos vezette különítmény.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!