Történelemportál

Nem marad Sepsiszentgyörgyön Gábor Áron ágyúja

Rovatok: Tallózó

Nem marad Sepsiszentgyörgyön Gábor Áron ágyúcsöve, ugyanis a határozat nem kapott zöld utat a Kovászna megyei tanács ülésén. Vargha Mihály múzeumigazgató elkeseredve jelentette ki, hogy az elmúlt hónapok tárgyalásai hiábavalók voltak.

Gábor Áron ágyúja Sepsiszentgyörgyön (fotó: covasna.info.ro)

Csütörtök délelőtt döntött a Kovászna megyei tanács testülete többek között arról is, hogy mit és hogyan cserélhet el a Székely Nemzeti Múzeum a Román Országos Történeti Múzeummal annak érdekében, hogy Sepsiszentgyörgyön maradhasson Gábor Áron egyetlen fennmaradt ágyúcsöve. A határozattervezetet nem sikerült átvinni, mivel a Magyar Polgári Párt tanácsosai kifogásokat emeltek a cserével kapcsolatban, azzal a címszóval, hogy Háromszék nem enged. Az ülésen húsz igen és kilenc nem szavazat született, de mivel vagyontárgyról van szó, kétharmados többség szükséges a határozat elfogadásához. Az MPP a csere értékével is elégedetlen volt, holott Vargha Mihály múzeumigazgató észérveket sorolt fel, hiszen az ágyú értéke mintegy 150 000 lej, de ez csak az anyagi rész, eszmeileg felbecsülhetetlen az itt élő közösség számára.

Vargha Mihály a Székelyhon.ro híroldalnak azt nyilatkozta, hogy igazából fel sem tud mérgelődni az MPP ezen lépésére, viszont a cserére ajánlott tárgyak értéke csupán fele lenne az ágyúénak. Vargha Mihály azt is kifejtette, a tárgyi alku egy olyan folyamat a múzeumok között, amelyet törvény szabályoz, és teljesen megengedett, a Székely Nemzeti Múzeum pedig az erősdi ásatásokból származó leletekből ajánlott fel Bukarestnek olyan tárgyakat, melyek mellőzhetők, főként, hogy egy igen fontos ágyúról van szó a cserénél.

„Véleményem szerint rossz döntés született, hiszen rengeteg tárgyaláson, megbeszélésen és egyeztetésen vagyunk túl az elmúlt hónapok alatt, és a háromszékiek megérdemlik, hogy itt maradjon az ágyúcső, aminek húzóereje is van, mert a múzeum látogatottsága nagyon megnőtt az elmúlt évben” – mondta a Székelyhon.ro-nak az igazgató.

Az MPP-s tanácsosok szerint erkölcsi kérdésről van szó, és mivel köztulajdonról beszélünk, nem a tanács kellene döntsön az ügyben. Tamás Sándor, a megyei önkormányzat vezetője elmondta, a bukaresti múzeum nem fog szívességet tenni és ingyen visszaadni az ágyút, és ez az alku megfelelő, elfogadható lenne mindenki számára. A tanácselnök kiemelte, hogy hat hónapos tárgyalás után és szakmai vélemények alapján is ez az egyetlen lehetőség, amivel élni lehet ebben az ügyben.

Ennek ellenére nem sikerült átvinni a határozatot, így az ágyú visszakerülhet Bukarestbe. A múzeumigazgató annyit mondott, hogy a kölcsönzés tovább hosszabbítható, ha komoly indoklás van rá, és ez meg fog történni, ugyanis még mindig sokan kíváncsiak az ereklyére mind itthon, mind pedig az egész Székelyföldön.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!