Történelemportál

Szőcs Géza: a könyvtár búcsúzzon el Szabó Ervin nevétől!

Rovatok: Szabó Ervin

A kulturális államtitkár szerint a fővárosi könyvtárnak nem kellene Szabó Ervin nevét viselnie. Szőcs Géza szerint elég lenne, ha az intézmény az eredeti Fővárosi Könyvtár elnevezést használná, vagy ha mégis nevet kellene adni, akkor ő Hamvas Béla írót javasolná.

Az MTI azért kereste meg Szőcs Gézát, mert vasárnap délelőtt a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány azt közölte: a Szabó Ervinről elnevezett fővárosi könyvtárhálózat nevének megváltoztatását kezdeményezik a választások után megalakuló új Fővárosi Közgyűlésnél. A szervezet szerint ugyanis méltatlan, hogy az egyik legfontosabb nemzeti intézmény “egy szélsőbalos kommunista ideológus” nevét viselje.

Szőcs Géza az MTI megkeresésére azt mondta: “a könyvtár búcsúzzon el Szabó Ervin nevétől! Tegye le ezt a nevet, és nem kell feltétlen más nevet felvennie, mint amelyet már viselt” – fogalmazott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára.

Az államtitkár arról beszélt, nem híve annak, hogy a közintézményeknek vagy utcáknak a nevét az éppen aktuális kormányzati szándékoknak megfelelően változtatgassák. Hozzátette ugyanakkor: ez lett volna az álláspontja az 1940-es években is, amikor a patinás “Fővárosi Könyvtár” elnevezést kiegészítették Szabó Ervin nevével. Mint mondta, ha fél évszázadig megfelelt az eredeti név, akkor az ma is megtenné. Közölte, a kérdés eldöntéséhez szükséges lenne megvizsgálni Szabó Ervin életművét, azt, hogy létrehozott-e akkora értéket, ami indokolná ezt az “örökre szóló elismerést”, vagy hogy vannak-e ahhoz hasonló érdemei, mint például Széchényi Ferencnek, akinek a nevét az országos könyvtár őrzi.

Arra a kérdésre, ő személy szerint kit javasolna, azt mondta: ha úgy döntenek, hogy új nevet adnának az intézménynek, akkor ő Hamvas Bélát javasolná. “Ha már mindenképpen nevet kellene adni a fővárosi könyvtárnak, akkor ez egy megfelelő elégtétel volna” Hamvas Bélának – hangoztatta. Utalt arra is, hogy Hamvas Béla évekig a könyvtárban dolgozott. Kitért arra is, várhatóan kezdeményezni fogja, hogy Hamvas Béla emlékét az épületben egy “életközeli” szoborral örökítsék meg, például az ábrázolva, amint az író éppen a lépcsőn felfelé tart. Szőcs Géza ugyanakkor úgy vélte: ha új nevet akarnak adni az intézménynek, akkor arról előbb elemzést kell készíteni, és a névadásról sokakat meg kell kérdezni.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!