Történelemportál

Miért viseli egy kommunista ideológus nevét a budapesti könyvtárhálózat?

Rovatok: Szabó Ervin

Vitát kezdeményez a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány a Szabó Ervinről elnevezett budapesti könyvtárhálózat névváltoztatásáról – jelentették be a civil szervezet vezetői budapesti sajtótájékoztatójukon.

A Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány szerint a budapesti könyvtárhálózat méltatlanul viseli a szélsőbalos kommunista ideológus Szabó Ervin nevét, ezért a szervezet névváltoztatási vitát kezdeményez. Szakács Árpád főigazgató vasárnap délelőtt sajtótájékoztatón kijelentette: arra kérik az önkormányzati választásokon hamarosan megújuló Fővárosi Közgyűlést, hogy méltóbb elnevezést találjanak az ország egyik legfontosabb nemzeti intézményének.

Szakács Árpád és Vincze Gábor

Szakács Árpád és Vincze Gábor

Vincze Gábor történész, a Kuratórium elnöke kifejtette: az 1900-as évek elején Szabó Ervinnek vezető szerepe volt a szélsőbaloldali ideák magyarországi terjesztésében. A majdani kommunista diktatúrát megalapozó művek propagandáját vállalta fel, Marx és Engels írásait népszerűsítette, ő írta a Kommunista Kiáltvány első magyar fordításának előszavát, üdvözölte és támogatta a Lenin-féle bolsevik puccsot.

Szakács Árpád hangsúlyozta: nemzeti kultúránkban egy sor olyan személyiség található, aki méltán viselhetné a fővárosi könyvtárhálózat nevét. Ilyennek tartják mások mellett Németh Lászlót, Hamvas Bélát, Klebelsberg Kunót, Hóman Bálintot, Herczeg Ferencet vagy Kosztolányi Dezsőt. Hozzátette: a tortenelemportal.hu oldalon szavazást is indítottak a felsorolt nevekre vonatkozóan. Az alapítvány külön vitaoldalon mutatja be Szabó Ervin munkáit, tevékenységét. A honlap címe: tortenelemportal.hu/szaboervin

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!