Történelemportál

Horváth Csaba: A Szabó Ervin név egy valódi márkajegy

Rovatok: Szabó Ervin

Horváth Csaba szocialista politikus szerint ostobaság lenne a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat megfosztani jelenleg viselt nevétől. Az MSZP főpolgármester-jelöltje az MTI-nek vasárnap azt mondta: ha az új Fővárosi Közgyűlés elé kerül majd egy ilyen javaslat, akkor azt a szocialisták biztosan nem fogják támogatni.

Az MTI azért kereste meg Horváth Csabát, mert vasárnap délelőtt a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány azt közölte: a Szabó Ervinről elnevezett fővárosi könyvtárhálózat nevének megváltoztatását kezdeményezik a választások után megalakuló új Fővárosi Közgyűlésnél. A szervezet szerint ugyanis méltatlan, hogy az egyik legfontosabb nemzeti intézmény “egy szélsőbalos kommunista ideológus” nevét viselje.

Horváth Csaba szerint a kezdeményezés “nyilván kapcsolódik ahhoz a mozgalomhoz”, amely egyebek mellett a Moszkva teret Széll Kálmán térnek akarja átnevezni. Mint mondta, ezek “nagyon rosszízű és felesleges” kezdeményezések, mert egy város demokráciája nem attól lesz működő és kiteljesedett, hogy “lépten-nyomon megváltoztatjuk a korábbi neveket”.

Elmondta, az elmúlt két évtizedben ugyan nagyon sok közterület neve megváltozott, de “most már 20 évvel a rendszerváltozás után ezt egy kényszeres pótcselekvésnek” tartja. Véleménye szerint Szabó Ervin nevével az elmúlt évtizedekben úgy forrt össze a kultúra, hogy a “legnagyobb ostobaság lenne Szabó Ervin nevétől megfosztani a könyvtárszakma presztízsét”. Mint hozzátette: e név alatt egy “valódi védjegy, valódi márkajegy” alakult ki.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!