Történelemportál

Petőfi-múzeum nyílik Erdődön

Rovatok: Kiállítás

Hol van már ’90 márciusa, amikor Erdődön „ismeretlenek” meggyalázták Petőfit. A vár alatti tó partján (ahol a költő szívesen sétálgatott Júliával) összefaragták a márvány emléktáblát, amelyet azóta is mementóként őriznek az RMDSZ Szatmár megyei székházában. A városka bejáratánál még ma sincs ugyan kétnyelvű tábla, de a főtéren már két éve ott áll Petőfi és Júlia egymáshoz simuló szobra. Most újabb jó hír: lesz Petőfi-múzeum is Erdődön. Nem túl nagy, csak amekkora egy várbástya szobájában elfér.

szendrey_petofi

Már gyűjtik az emléktárgyakat, s ami még hiányozni fog, kiegészíti a múzeum. Pár hete már dolgoznak az építők az eredetileg Drágffyak, majd a vidék uraié, a Károlyiak fészkévé lett vár felújításán. Még pontosabban a megmaradt várromok megerősítésén, vagy ahogy szaknyelven mondják, konszolidálásán. Látogatásunk napján is többen csüngtek az erdődi képeslapokról ismert, egyetlen jobb állapotban fennmaradt bástyán, melynek van egy irodalomtörténeti nevezetessége.

Az, hogy 1847. szeptember 8-án a benne lévő kápolnában esküdött egymásnak örök hűséget Petőfi Sándor és Szendrey Júlia, s mint ismeretes, a zord Szendrey Ignác nem vett részt a szertartáson. A később magára hagyott és pusztulásnak indult kápolnából a szatmári püspöki palota kápolnájába menekítették az oltárt, ahol szépen rendbe van téve, bárki megtekintheti.

„Kilencszázezer, pályázaton nyert eurót kaptunk a felújításra, amiből szeretnénk a legtöbbet kihozni, ami ha egy kis jó értelembe vett lokálpatriotizmussal megtoldjuk, sikerülhet” – mondta az ÚMSZ-nek Szakács Imre alpolgármester, az erdődi Petőfi Kör elnöke. Aztán részletezi: a legtöbb abból áll, hogy a meglévő bástyában egy vártörténeti kiállítást rendeznek be, a tetőn kilátó lesz egy kis terasz kávézóval, alul pedig egy kis bormúzeum, mert Erdőd boráról is híres.

Ugyanakkor az említett Petőfi-múzeum egy másik, félig csonka állapotából helyrehozandó bástyában kap otthont. De ez még nem minden, mert a várudvaron egy kis nyári színházat alakítanak ki, ahol koncerteket és más, a környezetbe illő kulturális előadásokat tartanak. Egy következő lépésben aztán megpróbálják helyreállítani a vár alatti tavacskát is, melynek partján az időközben a megrongált tábla helyére más került.

erdodi_var

Az utóbbi években három magyar vonatkozású szobrot is állítottak a kisvárosban, köztük az itt született Bakócz Tamás esztergomi bíborosét, akiről közismert, hogy az első magyar, akit pápának javasoltak, s megválasztásához csak alig néhány szavazat hiányzott.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!