Történelemportál

Restaurálnák a bögözi templom freskóit

Rovatok: Műemlék

A bögözi Árpád-kori templom restaurálása az apropója a Civil kezdeményezések és műemlékvédelem a Kárpát-medencében 2010 című műemlékvédelmi konferenciának, amelyet az Új Ezredév Alapítvány szervez a hétvégén a Hargita megyei településen.

a bögözi templom (fotó:Csender Gyula)

a bögözi templom (fotó:Csender Gyula)

A kétnapos rendezvényen többek között részt vesz Kelemen Hunor művelődési miniszter. Dr. Mezős Tamás, a magyarországi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, Maksay Ádám, az Erdélyi Református Egyházkerület főépítésze, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök, illetve L. Simon László, a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke.

Kovács Örs Levente, az alapítvány elnöke évek óta próbál támogatást szerezni a különböző állagjavító munkálatokra. Az eddigi támogatások azonban csak a felmérési munkálatok, előkészületek, az építkezési engedély beszerzésének költségeit fedezték. Jelen pillanatban a restaurálási munkálatok hivatalos engedélyezésére várnak. A templom falait a XIV. század óta freskók borítják, ez azonban csak a XIX. század végén derült ki, mert sokáig eltakarta a ráhúzott vakolat. A freskókat még nem tárták fel teljesen, holott ezek a magyar falképfestészet jelentős emlékei. Az alapítvány képviselői szerint a freskók restaurálását a hazai szakmai szervezetek és a politikusok egyaránt támogatják, ugyanakkor úgy vélik, az állam jelentős anyagi támogatása nélkül „ekkora összeget nagyon nehezen lehet ilyen célra összekalapozni.”

freskó a bögözi templom falán

A bögözi templomot a XII. században építették, a XV. században kibővítették, a tornyot megmagasították. A toronyhoz épített támasztófalat egy földrengés tette szükségessé. A templomhajó északi oldalán három falképciklus látható: a Szent László legenda, Antiochiai Szent Margit története és az Utolsó ítélet. A szentély megmaradt boltozottnak, a templomhajó 1724-ben festett kazettás mennyezetet kapott.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!