Történelemportál

Hajózástörténeti múzeum nyílik a Monostori Erődben

Rovatok: Kiállítás

Felújítják és állandó kiállítótérre alakítják a Monostori Erőd legfontosabb részét, a 140 éves Dunai-bástyát; a beruházáshoz az Európai Unió 385 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott.

Az állandó kiállításon a dunai hajózás történetét és a Duna-menti mesterségek hagyományait mutatják be. Felépítik egy bőgőshajó fedélzetének élethű mását, ezen a látogatók mozgathatják a kormánylapátot, cipelhetik a liszteszsákot, akár a horgonyt is leengedhetik — ismertette a részleteket Varga István, a létesítmény üzemeltetője, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője.

monostori erőd

Mint elmondta, bemutatják a Komáromban horgonyzott híres hajókat, Mátyás király hajóját, Széchenyi István Al-Dunát felfedező fahajóját, a Monarchia dunai monitor hajóhadának egyik híres tagját, a Lajtha monitort és más érdekességeket.

A Duna menti mesterségek kiállítása az aranymosók, a halászok, a hajóépítő ácsok, szekeres gazdák munkáját idézi fel. A hajómalmok működését makett segítségével ismerhetik meg a látogatók.

Különlegesség, hogy felújítás után a Dunai-bástya előtti partszakaszon lévő folyami kikötőt is használni lehet. Az erőd a Mahart PassNave Kft.-vel való együttműködéstől azt várja, hogy a vízi turizmus bevonásával növelhető lesz a látogatók száma, amely 2009-ben meghaladta a százezer főt.

A beruházás várhatóan 2010 utolsó negyedévében kezdődik meg, az átadást a 2012-es idegenforgalmi szezon kezdetére tervezik. A költségekhez a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 72 millió, míg Komárom önkormányzata 11 millió forinttal járul hozzá.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!