Történelemportál

IV. Ópusztaszeri Íjásztalálkozó

Rovatok: Hagyomány

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban évenként rendezik meg az íjásztalálkozót, amelynek célja „évenként egy alkalommal összegyűlve a Kárpát-haza minden tájáról, méltó módon megemlékezni a 907-es pozsonyi csatáról, honteremtő Árpád fejedelmünkről, és tisztelegni vitézei, hős íjászelődeink előtt.” 2007 óta ez már a negyedik találkozó, idén több mint ezerhatszáz íjász nyílzápora nyitotta meg.

íjásztalálkozó (fotó: szegedma.hu)

íjásztalálkozó (fotó: szegedma.hu)

A rendezvényt megmérettetések kísérik, az íjászok több különböző versenyszámban mérhetik össze tudásukat. Kutatók, hadtörténészek és régészek várják az érdeklődőket előadásokkal, amelyek révén megismerkedhetnek a kor magyarjainak életmódjával, hadi szokásaival, de megcsodálható a világ legerősebb merevszarvú pusztai íja is, amely teljes megfeszítéséhez száztíz kilogramm felemelésével azonos erő kifejtése szükséges.

Bent, a park területén már pénteken felépült egy jurtatábor, eleink életét szemléltetendő. Ott sokféle hagyományőrző bemutató, népi játék, néprajzi jellegű program kapott helyet. Az időnként szitáló eső ellenére egész szombaton szóltak a dobok és a kürtök, tülkök, jó volt a hangulat. Tokovics Tamás, a park ügyvezetője is elégedettséggel nyugtázta, hogy az esős idő ellenére mégis sokan voltak kíváncsiak a rendezvényre. Az érdeklődést szemléltetve mondta, hogy a szervezés utolsó napjaiban sajnos már volt olyan kézműves-vásáros, akit el kellett utasítaniuk helyhiány miatt. Sándor Attila, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke felemelő pillanatokként jellemezte a nyílzáport, és köszönetét fejezte ki a résztvevőknek.

Vasárnap Sasvári Sándor művész két saját lóval érkezik, vele is lehet majd beszélgetni a hagyományőrzésről. A versenyek mellett lovasíjász bemutató és vásári bábjáték is lesz, az érdeklődők kipróbálhatják az íjakat.

Az íjásztalálkozó programja

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!