Történelemportál

Cikkek az íjászat aktában

Mónus József magyar íjász világcsúccsal győzött a török nyílt bajnokságon a távlövésnek abban a versenyszámában, amelyben 50 fontnyira korlátozzák a megengedett húzóerőt.

Bíró Ádám, az MTA BTK Régészeti Intézetének tudományos munkatársa és Bencsik Péter íjkészítő egy honfoglalás kori magyar íj tudományos rekonstrukciójáról számoltak be az MTA kétnapos őstörténeti konferenciáján. Előadásuk rövid kivonata.

Világszinten is egyedülálló felfedezéssel rukkoltak elő magyar régészek. Bíró Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia szakembere és Bencsik Péter íjkészítő megalkotta azt az íjat, amilyennel honfoglaló őseink térdre kényszerítették a világot.

A rengeteg látványos program mellett az avar, hun és a szkíta múlttal is megismerkedhetnek azok, akik augusztus 10-12 között kilátogatnak a Kurultájra.

A hazai hagyományőrző íjászat legnagyobb seregszemléje, az Ópusztaszeri Íjásztalálkozó leglátványosabb eleme a közel kétezer íjász részvételével bemutatott Nyílzápor.

Legalább 50 ezer embert várnak a Kurultaj szervezői a hétvégén megrendezésre kerülő háromnapos Ősök Napja hagyományőrző rendezvényre a Bács-Kiskun megyei Bugacon. A belépés ingyenes, jelenleg napsütéses idő és 25 fok van Bugacon.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!