Történelemportál

“Döcögősen, de haladunk” – újraindulhat a Mátyás-szobor restaurálása

Rovatok: Műemlék

A néhány héttel ezelőtti finanszírozási akadályok tisztázását követően újrakezdik a Mátyás-szobor talapzatának restaurálását — tudta meg a Szabadság a kőrestaurátor szakembertől. Nagy Benjámin közölte: tárgyalnak az illetékesekkel annak érdekében, hogy minden részletet egyeztessenek.

restaurálás alatt a Mátyás-szobor

— A pénz körüli viták miatt egy ideig leállították a kőrestaurálási munkálatokat, ám minden jel szerint a helyzet tisztázódott — mondta a szakember, hozzáfűzve: a fennakadások miatt elhúzódott az új kőelemek kifaragása, amely Magyarvistán zajlana.

A bronzrestaurátortól elmondták: jelenleg a szoborcsoport különböző hiányzó részeinek pótlási munkálatai zajlanak. Kolozsi Tibor tájékoztatta a Szabadságot arról is, hogy a vitézek és a ló lábába helyezendő tartóváz műszaki megoldásán folyik vita a szakemberek között.

— Egyesek más, nem ennyire költséges megoldásokat javasolnak, de én ragaszkodom ahhoz, hogy rozsdamentes acélváz kerüljön a bronzalakok belsejébe. Felkértünk egy fémes szakértőt a Műegyetemről, hogy javasoljon hosszantartó műszaki megoldást. Azt szeretném, hogy a szerkezetet 500 évig ne kelljen cserélni — hangsúlyozta Kolozsi Tibor. Közölte: a Műszaki Egyetem szakemberének véleményére legtöbb egy hetet kell várni, közben pedig a hiányzó bronzrészek öntését készítik elő. — Döcögősen, de haladunk – ítélte meg a munka menetét a bronzrestaurátor.

Amint arról a Szabadság május végén tájékoztatott, bizonyos személyek és intézmények közötti nézeteltérés miatt finanszírozási gondok adódtak a Mátyás-szobor restaurálásával kapcsolatban. Az érintettek közötti egyeztetés következtében ezeket azonban sikerült megoldani.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!