Történelemportál

Kaplonyban temetik el Horthy menyét

Rovatok: Emlékezet

Április 22-én a nagykárolyi Károlyi család két tagjának hamvait helyezik el a nemesi família ősi kriptájában, a Kaplonyi monostor alatt — mondta el Kovács Jenő nagykárolyi polgármester, aki a napokban tárgyalt a végtisztesség ügyében a család képviselőivel.

kaplony

Az egyik végső nyugalomra helyezendő gróf a nemrég elhunyt Károlyi Lajos lesz, akinek földi maradványait Brazíliából hozzák haza. Kovács Jenő szerint a család úgy döntött, hogy egyúttal elhelyezi Károlyi Mária Consuelo (1905-1976) hamvait is a sírboltban, akinek urnáját eddig az egyik leszármazott őrizte. A hölgy egyébként vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzójának menye volt, ifjabb Horthy Miklós felesége.

Károlyi Mária hivatalosan mindössze három esztendőn át volt a Horthy-család tagja. 1927. augusztus 4-én ment hozzá ifjabb Horthy Miklóshoz, akitől két gyermeke született. 1928-ban Zsófia, 1929-ben pedig Nikolette. A visszaemlékezők szinte egybehangzó véleménye szerint a jó bort és a szép nőket kedvelő Miklós tulajdonképpen még nem volt készen a házas életre, elsősorban szülei unszolásának engedve vezette oltár elé Máriát. A fiatal pár három év múltán el is vált. Később marxista történészek egész legendáriumot gyártottak viharos házasságukról, és “botrányos” válásukról. A valóság ezzel szemben az, hogy bár külön utakra léptek, békés kapcsolat maradt fenn közöttük, így Consuelo és a gyermekek gyakran vendégeskedtek a Horthy családnál.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!